Bekymmer med fritidshus/husvagnar

Fritidshus och husvagnar är oftast uppställda på avlägsna platser från det egna hemmet just för att det ska vara skönt att få komma ifrån vardagen och tillbringa helgen, påsken, lovet, semestern etc på just det där egna speciella stället. Det faktum att det ligger en bit från hemmet medför ofta en del bekymmer och funderingar:

  • Undrar om det är minusgrader inne?
  • Nu blev det ingen resa den här helgen och värmen som är påkopplad..
  • Tänk om vattnet till diskmaskinen börjar läcka!
  • Undrar om någon har varit där utan vår vetskap?
  • Om vi ändå kunde slå på värmen så det är varmt när vi kommer fram…

Dessa frågor och många fler behov kan man lösa med hjälp av teknik. Tekniken idag är billig och funktionell för dessa ändamål.

Att tänka på inför köpet

Innan du sätter igång och köpa en massa saker finns det några olika faktorer att ta i beaktande för att det ska bli en lösning som du är nöjd med. Vi märker ofta att de som tror att en viss produkt ska lösa deras problem och sedan inte gör det blir oerhört besvikna och tycker att tekniken inte är bra. Men ofta är det just valet av produkt som inte varit bra.

Tänk igenom vilka behov som är viktigast för dig. Är det att styra värmen, hålla koll på temperatur, fukt, läckage, säkra byggnaden från brand och inbrott? Gör gärna en lista och prioritera vad som måste lösas och vad som är bra om det ”kommer med på köpet”. Finns det internet på platsen? I form av ADSL, fiber eller via mobilnätet? Det avgör vilka saker man kan tänka sig att anskaffa. T.ex. om det bara finns 2G med SMS så är inte videoöverföring från övervakningskameror att tänka på.

Hur kan man göra

Om du inte har en fast internetuppkoppling gäller det att ta reda på vilka mobila alternativ som finns. Sedan anskaffar man en router för att åstadkomma uppkoppling.

Sedan anskaffar man en kontrollenhet med de sensorer och brytare som man behöver för att lösa sina problem. Det kan t.ex. vara brandvarnare, läckagesensor, rörelsedetektor, temperaturgivare och några brytare för att slå på varmvatten, reglera temperaturen, slå på utebelysning etc. Vi rekommenderar att ni kopplar ihop hela systemet hemma (eller får det färdiginstallerat och testat från leverantören) och prova att allt fungerar som det ska innan ni beger er iväg till stugan. Ladda ned de appar som behövs och kontrollera att fjärråtkomsten fungerar som den ska via mobil och dator hemma. Sen är det bara att bege sig iväg till fritidshuset/husvagnen och montera in systemet som förenklar och skapar trygghet åt er framöver.