Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Internet of Things - Sakernas internet

Enligt Gartner Inc, ett amerikanskt företag som sysslar med informationsteknologi, så kommer det att finnas upp mot 26 000 000 000 (26 miljarder!) enheter på Internet of Things år 2020.

Att det finns en enorm potential angående ”Internet of Things” (IoT) (eller om du föredrar det svenska ”Sakernas Internet”) går det knappast att tvivla på. Men vad är egentligen Internet of Things? Vem ”uppfann” det och varför? Vid en första anblick känns det som ett väldigt vitt begrepp som täcker det mesta och i ärlighetens namn är det också så. Vi skall dock försöka koka ned detta till dess essens och göra det någorlunda greppbart.

Vad är Internet of Things

Redan de gamla grekerna… nåja, kanske inte riktigt så tidigt. Men under förra årtusendet åtminstone, 1999, så fick vi höra detta begrepp för första gången. Det var den brittiska teknikpionjären Kevin Ashton, som då föreslog och ”uppfann” termen. En annan britt, Doktor John Barrett, beskriver potentialen hos IoT kanske allra bäst:

All the forecasts are that it will make the current internet and its impact on our society trivial. We are about to connect the physical world to the internet. The planet, and everything on it, will become things on the Internet – The internet of things”.

Bara ett år senare meddelar teknikjätte LG att man har planer på ett internetuppkopplat kylskåp. Intresset var svalt, dels på grund av att konsumenterna tyckte det var en onödig produkt och dels på grund av priset (20 000 dollar) och vi kan väl enkelt konstatera att det har skett mycket, både i produkt- och prisväg vad gäller Internet of Things sedan dess.

I mitten på 2000-talet börjar IoT dyka upp på allt fler ställen, massmedia börjar haka på och Internet of Things börjar få alltmer fotfäste i konsumenternas medvetande. 2005 sker det stora genombrottet för IoT då FN-organet ITU skrev detta i en rapport:
“A new dimension has been added to the world of information and communication technologies from anytime, any place connectivity for anyone, we will now have connectivity for anything. Connections will multiply and create an entirely new dynamic network of networks – an Internet of Things”

Oavsett vad vi tycker om detta fenomen så är det bara att inse att det är här och försöka omfamna det hela. Det investeras miljardtals dollar redan och detta är bara början så det gäller att hoppa på IoT-tåget med destination framtiden innan det lämnat perrongen.

Ring, maila eller skriv i chatten idag så tar vi fram ett förslag till er

019-760 1700, webbshop@smart-telematik.se eller skriv i rutan nere till vänster och lämna era kontaktuppgifter.

Fördelar med IOT 

Naturligtvis finns det mängder av fördelar med att införliva IoT i våra liv då de kan hjälpa oss privatpersoner, företag och faktiskt hela samhället på en daglig basis. 

 • För privatpersoner kan IoT innebära hjälp med t.ex. ekonomi, hälsa, säkerhet och komfort. 
 • För företag, stora som små, kan det vara förmånligt när man t.ex. skall spåra gods och tillgångar eller spara pengar genom att övervaka sin energiförbrukning 

Sakernas Internet har alltså en mängd olika användningsområden och endast vår fantasi sätter begränsningarna för hur vi kan dra nytta av att vara så uppkopplade. 

Hälsan framför allt 

Med Internet of Things får folk i alla åldrar hjälp att vara friska och krya. Allt från att övervaka en liten nyfödds andning till att hjälpa en äldre person med påminnelser om att det är dags att ta medicin och förnya recept.  Dessutom finns det möjlighet att övervara våra äldre släktningar via diskreta alarm och trådslösa sensorer för att bli varse om avvikelser i de normala rutinerna.  
 
För oss hurtbullar som gillar att träna är nästintill möjligheterna oändliga och med vår smarta telefon har vi per automatik en välutrustad IoT-enhet i vår hand som t.ex. kan hjälpa oss att hålla koll på kaloriförbrukning och planera nästa träningspass. 

Både i hemmet… 

Med hjälp av Sakernas Internet kan du både spara pengar, undvika bekymmer och utöka komforten.  Håll koll på din energiförbrukning och lista ut vilka enheter som är de största energitjuvarna, ställ in scheman där du värmer ditt hus mer effektivt och spara pengar varje månad. 

Undvik en katastrof genom att installera läckagesensorer i källaren som direkt meddelar dig om ett rör spruckit. Dubbelkolla att du verkligen stängde av strykjärnet när du for hemifrån genom ett enkelt klick på din mobiltelefon. Spåra dina nycklar eller plånbok om de skulle vara på villovägar och undvik på sätt onödig oro, merjobb, gråa hår och kostnader. 
 
Styr din belysning och tänd lamporna när barnen är på väg hem från skolan så de slipper komma hem till ett tomt och mörkt hus. Gör scener som med ett enkelt klick på telefonen slår på popcornmaskinen och fixar filmbelysningen när ni kurar ihop er i soffan för att avnjuta fredagsfilmen. 
 
Med IoT går vi nya tider till mötes och, i ärlighetens namn, vem vill inte spara pengar, undvika potentiella katastrofer och unna sig lite skön vardagslyx utan att behöva lägga ut hundratusentals kronor. 

… och på jobbet 

Det är naturligtvis inte bara i hemmets lugna vrå vi drar nytt av Sakernas Internet. Företagsledare, både stora och små, och de ansvariga i kommun och landsting har naturligtvis också hakat på och insett vilken fördel det är med IoT. 

Oavsett om det handlar om att spara pengar genom att övervaka energiförbrukning, hålla koll på var bilar eller andra tillgångar befinner sig, förenkla processer som t.ex. inventering, övervaka temperaturen i en kyl eller Co2-nivån i ett klassrum så är IoT till för att förenkla och underlätta tillvaron för oss alla. 

Iphone compatible

Suspen disse males uada feugiat felis vel dignissim. Proin porta ultricies eros et iaculis

pay online

Suspen disse males uada feugiat felis vel dignissim. Proin porta ultricies eros et iaculis

long term charge

Suspen disse males uada feugiat felis vel dignissim. Proin porta ultricies eros et iaculis

magnetic proof

Suspen disse males uada feugiat felis vel dignissim. Proin porta ultricies eros et iaculis

0
  0
  Din varukorg
  Your cart is empty

  Behöver ni hjälp?

  Kontakta oss

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  Vi skickar ut nyhetsbrev om produkter och teknik. Vi spammar inte er brevlåda med erbjudanden varje vecka. Vårt fokus är att tillhandahålla teknik som löser era behov, inte att tävla om vem som säljer mest och billigast.